جمعه 29 فروردين 1393 - 18 جمادي الثاني 1435 - 18 آپريل 2014
صفحه اصلي/پزشكي

اوره با اسیداوریک فرق می کند!

اوره با اسيداوريک فرق مي کند!

واحدهاي سازنده ي پروتئين، اسيدهاي آمينه هستند که بيست نوع متفاوت از آن ها وجود دارد ولي همگي در سه عنصر سازنده مشترک هستند: کربن، هيدروژن و نيتروژن.


به بالا بودن اوره ي خون، اورمي(Uremia) و به بالا بودن اسيد اوريک خون، هايپراوريسمي(Hyperuricemia) گفته مي شود. اين دو با هم متفاوت هستند.
 

اوره چيست؟

واحدهاي سازنده ي پروتئين، اسيدهاي آمينه هستند که بيست نوع متفاوت از آن ها وجود دارد ولي همگي در سه عنصر سازنده مشترک هستند: کربن، هيدروژن و نيتروژن.  پس از جذب و هضم پروتئين در بدن، 90 در صد نيتروژن به صورت اوره توسط کليه ها از بدن دفع مي شود.
ميزان اوره در بدن، يکي از شاخص هاي عملکرد کليه ها در بدن است. در بيماري هاي کليوي به علت عدم توانايي کليه ها در دفع اوره، اوره در بدن افزايش مي يابد.
بايد بدانيم هر چه پروتئين بيشتر خورده شود، اوره ي بيشتري توليد مي شود. البته بايد توجه داشت در صورت مصرف ناکافي پروتئين نيز، بدن براي جبران کمبود پروتئين خود، شروع به شکستن بافت ماهيچه اي خود کرده و اين نيز افزايش اوره ي توليدي را به دنبال دارد.
از جمله عوارض بالا رفتن اوره، ضعف، تهوع، استفراغ، گرفتگي هاي عضلاني، خارش، گاهي طعم فلز در دهان و ... مي باشد.

اسيد اوريک چيست؟

يکي از اسيد آمينه هاي سازنده ي پروتئين، پورين است که متابوليسم آن در بدن منجر به توليد اسيد اوريک در بدن مي شود. بيماري اي که بسيار شنيده ايم "نقرس" است که در اثر افزايش اسيداوريک بيش از حد نرمال در بدن به وجود مي آيد.
هر چه پروتئين بيشتر خورده شود، اوره ي بيشتري توليد مي شود. البته
بايد توجه داشت در صورت مصرف ناکافي پروتئين نيز، بدن براي جبران
کمبود پروتئين خود، شروع به شکستن بافت ماهيچه اي خود کرده و اين
نيز افزايش اوره ي توليدي را به دنبال دارد
نقرس يک بيماري التهابي است که بر خلاف ساير بيماري هاي التهابي بيشتر به علت عدم تعادل در متابوليسم بدن است تا اختلال در سيستم ايمني بدن. اين بيماري معمولا بعد از 35 سالگي بروز مي کند و بيشتر در آقايان  ديده  مي شود.
تجمع اسيد اوريک در بدن به اين علت است که اسيد اوريک در بدن به صورت عادي متابوليزه نمي شود و در بدن جمع مي شود و اغلب باعث درد مفاصل، زانو ها، مچ، آرنج، انگشتان و قوزک پا مي شود. لذا در اين بيماري بايد از خوردن غذاهاي پُر پورين پرهيز کرد مانند گوشت قرمز، البته عوامل ديگري نيز در اين مورد موثر هستند مانند: چاقي، اضافه وزن، فشار خون بالا و يکسري داروها.
 
نکته ي مهم:
در افزايش اوره بايد در مقدار کل پروتئين خورده شده دقت کرد. اما در افزايش اسيد اوريک که منجر به بيماري نقرس مي شود، بايد در خوردن مواد غذايي پرپورين دقت کرد.
* منابع پروتئيني که مي خوريم: گوشت قرمز( کليه قسمت ها از جمله دل، جگر، قلوه،
کله پاچه و....)، مرغ و کليه ي ماکيان، ماهي، تخم مرغ، حبوبات، آجيل.
* منابع پُرپوريني که مي خوريم: گوشت قرمز( کليه قسمت ها)
در يک برنامه ي غذايي نرمال روزانه 600 تا 1000 ميلي گرم پورين وجود دارد، در حالي که برنامه ي غذايي کم پورين روزانه حدود 100 تا 150 ميلي گرم پورين دارد.
در افزايش اوره بايد در مقدار کل پروتئين خورده شده دقت کرد. اما در افزايش اسيد اوريک که منجر به بيماري نقرس مي شود، بايد در خوردن مواد غذايي پرپورين دقت کرد
رژيم غذايي کم پورين:
* بهتر است در برنامه ي غذايي روزانه سهم کربوهيدرات بيشتر، سهم پروتئين متوسط و سهم چربي از همه کمتر باشد، چرا که اين نوع برنامه ي غذايي منجر به دفع اسيد اوريک اضافي مي شود.
* خوردن غلات پيچيده مانند نان، سيب زميني، ماکاروني، جو و .... توصيه مي شود.
* آناناس از جمله منابعي است که به دليل داشتن بروملين بالا، توصيه مي شود.
* خوردن منابع ويتامين C در حد متعادل مفيد است اما نبايد در مصرف آن زياده روي کرد زيرا اين ويتامين افزايش دهنده توليد اسيد اوريک مي باشد.
* نوشيدن مايعات فراوان، 8 ليوان در روز خصوصا آب و آبميوه هاي طبيعي مفيد است.
* خوردن محصولات لبني کم چرب توصيه مي شود.
* خوردن شکلات، قهوه، چاي، نوشابه هاي کربناته اشکالي ندارد.
* دقت کنيد منابعي مانند اسفناج، گل کلم، قارچ، لوبيا، عدس و نخود از جمله مواد متوسط پورين هستند، که مصرف متعادل آن ها بدون اشکال است.
 
راحله باباپور
بخش تغذيه تبيان

مطالب مرتبط:




 
تعداد بازديد:6862 آخرين تغييرات:90/01/27
نظرات

نظر شما:
نام و نام خانوادگي
پست الكترونيك
نظر